Без категория

Постоянно антимикробно покритие

Този спрей позволява на повърхностите да убиват всякакъв вид бактерии за повече от една година – дори супербуките!

написано от DrBommel, пенсиониран учен от nanoCare

Всяка година чуваме за все по-голям брой инфекциозни заболявания, причинени от мултирезистентни микроби (MDR).

Повече от 600 000 пациенти в здравеопазването годишно се заразяват с MRSA инфекция, а сепсисът убива около 270 000 души годишно само в Съединените щати.

Не знам за вас, но мисля, че това са страшни числа. Много от тези хора се отправят към болницата заради малък разрез на пръстите си и след няколко седмици се озовават в ковчег. Ето защо superbugs съставят списъка на СЗО на първите 10 глобални заплахи за здравето.

Но знаете ли, че LIQUID GUARD® е антимикробен спрей, който работи срещу супер бъгове – постоянно? Преди да обсъдим предимствата му, първо:

 

# 1 Какво са супербъговете?

Бактериите са известни като патогени. Но те също така защитават здравето ни: много бактерии колонизират естествено кожата ни, както и лигавиците на устата, носа, червата и други органи. Заедно те образуват защитна бариера за здрави хора. Това затруднява проникването на патогени в телата ни. С отслабена защита или наранявания на кожата и лигавиците, чужди и екзогенни патогени могат да влязат в тялото и да предизвикат инфекция. Общите бактериални инфекции включват пневмония, инфекции на пикочните пътища и инфекции на рани или кожа.

Ако бактериите се разпространяват чрез кръвта в тялото, това се означава като отравяне на кръвта. В най-лошия сценарий функциите на органите могат да се провалят. Това може да бъде животозастрашаващо.

Антибиотиците обикновено са ефективни лекарства срещу бактериални инфекции. Те убиват или отслабват бактериите.

Някои бактерии обаче са нечувствителни към много антибиотици. В този случай имаме работа с устойчиви на много лекарства патогени. Най-известният пример е метицилин-резистентният Staphylococcus aureus – или MRSA инфекция за кратко.

 

# 2 Как се развиват мултилекарствено-устойчиви микроби?

Бактериите се размножават много бързо и в голям брой. Генетичният материал може да се промени по такъв начин, че тези патогени да станат нечувствителни към антибиотиците. Тези бактерии преживяват лечението с антибиотици и предават своята резистентност. Ако бактериите MRSA са резистентни към много различни антибиотици, това се означава като мултилекарствена резистентност. Тези бактерии не са по-опасни от другите. Те също не причиняват инфекции по-често. Ако обаче се появи стафилококова инфекция, е много по-трудно да се лекува. Само няколко антибиотици все още са ефективни. Могат да се използват лабораторни тестове, за да се установи кои антибиотици са все още ефективни и кои не.

Многорезистентните бактерии възникват главно поради това, че антибиотиците не се използват правилно, т.е. те се използват твърде често, не се използват достатъчно дълго, дозата е твърде ниска или защото биоцидите се намесват в клетъчния метаболизъм на зародиша. Последният проблем възникна в спорен случай, свързан с общата антимикробна съставка Триклозан. Следователно активната съставка беше забранена от FDA.

 

# 3 Как мога да хвана такъв патоген?

За здрави хора с добра имунна система, устойчивите на много лекарства патогени обикновено са безвредни. Това означава, че рискът от заразяване с тези бактерии е много нисък. Здравите хора могат да носят патогени на MDR, без да се разболеят сами. Обикновено не знаят, че са носители на микроби на MDR. Това става проблематично, ако те несъзнателно предадат тези патогени на човек с отслабена имунна система. Тези хора са особено изложени на риск от развитие на инфекции, които след това са по-трудни за лечение. Следните фактори увеличават риска от развитие на инфекции, причинени от патогени на MDR:

– Престой в болницата през последните шест месеца

– Живот в старчески дом

– Постоянна нужда от грижи

– Антибиотична терапия през последните шест месеца

– Отворени, големи, слабо заздравяващи рани по кожата

– Тръби (катетри) в тялото, например в пикочния мехур

– Болести, които отслабват имунната система; например захарен диабет,

хепатит, ХИВ

– Лекарства, които потискат имунната система

За здравите носители на микроби на MDR патогените могат да станат риск, когато се оперират заразени хора. MDR патогените могат да проникнат в хирургическата рана и да причинят инфекция.

Но MRSA кожни инфекции могат да бъдат взети и в общата общност (CA-MRSA). Така че, CA-MRSA е за хора, които са сключили договор с MRSA на друго място, а не в системата на здравеопазването. CA-MRSA също може да причини сериозни инфекции при здрави хора извън болницата, което може да бъде фатално в някои случаи (например пневмония).

# 4 Колко често се появяват такива инфекции?

Най-вероятно е инфекциите със супербъгове да се появят в заведения, в които се обгрижват много болни и слаби хора, като например здравни заведения и старчески домове. Особено в болниците много пациенти са изложени на риск. Ето защо рискът от инфекция е най-голям там: В Германия около 500 000 души развиват болнични инфекции всяка година, често чрез бактериите в организма. Приблизително 30 000 инфекции се причиняват от патогени на MDR. Това означава, че около 6 от всеки 100 болнични инфекции се причиняват от микроби. 33 000 души умират в Европейския съюз поради такива зарази с бактерии от стафилокок всяка година.

 

# 5 Как мога да се защитя от супер бъгове?

Освен основните правила, така редовното и правилно миене на ръцете и избягването на контакт на кожата със заразен човек, редовната дезинфекция с антимикробни спрейове може да намали разпространението на патогени като MRSA.

 

# 6 Основни свойства на антимикробните средства

Антимикробните средства обикновено се разбират като химически вещества. Антимикробните активни вещества включват също йонизиращо лъчение или технически произведени повърхностни структури. Всеки от вариантите инхибира или променя една или повече от следните клетки функции на микроорганизми:

 

1) Синтез на клетъчната стена

2) Синтез на протеини

3) Функции на клетъчната мембрана

4) Синтез на нуклеинова киселина (генетичен код)

# 7 Решението: постоянно антимикробно покритие на повърхности

Докато повечето активни съставки, регистрирани за EPA и BPR за твърди повърхности са нетоксични, обещаните им ефекти върху бактериите, причиняващи мирис и растежа на плесени (контрол на плесени) не се осъществяват и остава много да се желае. Повечето отзиви на доставчици на здравни услуги показват, че антимикробните продукти имат слаба устойчивост. Всъщност растежът на микробите започва скоро след прилагането на антимикробни спрейове.

Антимикробното покритие LIQUID GUARD® предпазва и следователно запазва стерилен всеки артикул. Освен това невидимият печат от аморфно стъкло защитава най-ценните ви активи: здраве и благополучие.

 

За разлика от технологията за сребърни йони, която има депо ефект, който ограничава дълготрайността на антимикробните свойства, LIQUID GUARD® има постоянно въздействие поради своя физически режим на действие. Следователно, той може да се използва и на медицински изделия в здравни заведения или медицински заведения и да произвежда постоянно антимикробна повърхност.

Възпрепятства се не само растежът на бактерии, гъбички, дрожди, плесени и други микроорганизми, но и разпространението на бактерии (нова колонизация), като например на дръжките на вратите.

Има едно наистина уникално нещо за антимикробната технология: Продуктът не работи директно с антимикробна добавка или материал. Молекулите на тънкослойното покритие SiO2, съдържащи се във формата, са толкова остри, че разкъсват клетъчната стена на микроорганизмите и по този начин те стават безвредни. Антимикробното покритие на LIQUID GUARD® е функционално и е направено от силиций, който осигурява 24/7 контрол на инфекцията, особено срещу Staphylococcus aureus и E. coli. Със своите нетоксични активни съставки това решение елиминира нуждата от други почистващи препарати.

 

Използването на антимикробни покрития за контрол на заболяването включва:

Повърхности като:

  • Пластмаси, фибростъкло, метали, стъкло, дърво, керамика, камък, естествени материали и композити, включително въздушни филтри за пещи, климатици, устройства за пречистване на въздух, автомобили и рециркулиращи системи за обработка на въздуха; аквариумни филтри; лични вещи, автомобилни части.

 

Материали като:

  • покривни материали (керемиди, гранули, камък, мембрани, филц, подстилка и синтетични покрития); строителни материали и компоненти (включително сайдинг, стенни плочи, дърво и дървени композити, изолация и шкафове); плочки на тавана; бетонни изделия; сухи бетонови и фугиращи смеси; конвейерни и овлажняващи ленти и неръждаема стомана

Стоки като:

  • плотове за контакт с нехранителни стоки; здравни настройки, канал от фибростъкло за системи за обработка на въздух; подово покритие; подови настилки; контейнери с общо предназначение; мебели; кухненски хардуер за контакт с баня и нехранителни стоки; изтривалки; водопроводни консумативи и тела; листово и оформено стъкло; четки; торбички и филтри за прахосмукачки; пяна за опаковане и подплащане и климатизация.

 

Други приложения за намаляване на растежа на микробите чрез антимикробни повърхностни покрития включват:

Влакнести материали и основни стоки като:

  • Влакна, тъкани (естествени и синтетични, тъкани и нетъкани), кожа и домакински материали (естествени и изкуствени), включително тампони (абразивни и полиращи); подложки за матраци, пълненжи; калъфки за възглавници; чаршафи; одеяла; покривки за легло; пълнеж от влакна за тапицерия, облекло, съоръжения за отдих, юргани и възглавници; завеси; драперии; подложка за килими и килими; тапицерия; кърпи; завеси за душ; тоалетен резервоар и седалки; тъкани и тапети за покриване на стени (включително винил); чадъри; плат за пожарни маркучи; нетъкани пелени за еднократна употреба; избърсващи кърпи; предварително навлажнени кърпички и кърпички за тъкани (те не придават пестицидни свойства); облекло, включително връхни дрехи, спортно облекло, спално облекло, чорапи, чорапогащи, бельо, ръкавици и униформи; обувки (ботуши, обувки и компоненти); спортна екипировка и атлетична екипировка; въжета, палатки и друго оборудване за престой на открито; чували с пясък; брезент; сенници; Корици за книги; снимки.

Произведени продукти като:

  • Бои и покрития; възглавници от пяна за еднократна употреба; пяна, използвана като растежна среда за култури и растения.

заключение

Мултилекарствените устойчиви микроби (superbugs) са една от най-големите опасности, когато стигнете до болницата. Нови разработки като LIQUID GAURD® предлагат 24/7 защита за повърхности, като намалява риска от инфекция между редовни цикли на почистване. Постоянното покритие може да сложи начало на революция в сектора на здравеопазването, но може да се използва и в домашни условия за повърхностна хигиена и контрол на миризмата.